thenewno2: Wide Awake

John Lennon haláláról minden évben buzgón megemlékeznek a rajongók, és talán még a kevésbé bennfentesek is elismerően bólintanak, ha hallanak valamit róla (ha máshonnan nem, akkor a tv újságok elejéről biztosan értesülnek a dologról), hiszen a Beatles agytrösztjeként számon tartott John még halálában is legendás volt. Ezzel szemben a mindig visszahúzódó George Harrison körül nincsen nagy felhajtás, csendben távozott 11 évvel ezelőtt, november 29-én. Így aztán egy visszafogott megemlékezésre gondoltam erre a hétre, és ha nem akarunk elcsépeltek lenni, és jól ismert George Harrison számokra sírni, mint a Here Comes The Sun, While My Guitar Genly Wheeps…, mi mással lehetne jobban megidézni a szellemét, mint a rá kísértetiesen hasonlító fiával, Dhani Harissonnal és zenekarával a thenewno2-val!

ahétslágere4_thenewno2_wideawake

Ha zenei legenda az apád, akkor az nagy valószínűség szerint tuti belépő a zenei életbe – akármilyen képességekkel bírjál is-, de ha még kísértetiesen emlékeztetsz is a nagysikerű ősre, aki időközben már csak a rajongók emlékezetében él, akkor azzal igencsak komoly teher nehezedik a válladra, hogy megfelelj a kitaposott útnak, de egyúttal önmagadnak is: emlékkoncertek sora, ahol előadhatod a legnépszerűbb slágereket, de ezzel csak egy képmás leszel, semmi több. Azt hiszem Dhani Harrisonnak sikerült megbirkóznia ezzel a feladattal, és a thenewno2-val bekapcsolódnia valami olyasmibe, ami tovább lendíti a George Harrison-pótlék szerepen, habár az évek során egyre hasonlatosabbá vált édesapjához.

A 2006-ban Oliver Hecks-szel alapított zenekarral Dhani le akarta rázni magáról a „Harrisonsággal” járó kötelékeket, és a maga lábára állni, a maga zenéjét játszani, függetlenül attól, hogy hangja kísértetiesen emlékeztet híres édesapjáéra. Az alternatív rock bandával valóban elrugaszkodnak a hagyatéktól, és a kortárs rock áramlatokhoz csatlakozva egy igen kellemes zenét sikerült eddig összehozniuk. Idén nyáron jelent meg második nagylemezük, a thefearmissiongout, szóval nem kifejezetten egy lemezgyártó zenekarról van szó, amelyik minden évben elvonul a stúdióba és kierőszakol magából egy albumot, pedig biztos megtehetnék. Ami igazán megfogott a zenéjükben az az, hogy remekül vegyítették az adottságokat: Dhani pszichedelikus énekhangját a finom rock zenével és a nyers dubstep hatásokkal, így egy igazán 2012-es, de egyben időutazós anyagot hoztak létre. Szerintem nincs is ennél jobb egy rajongó számára, hiszen lehet próbálkozni azzal, hogy előveszünk régi számokat és újra remixeljük őket, mint ahogyan azt tették például John Lennon számával a Free As a Birddel, vagy a ki nem adott anyagokat életre keltjük az eredeti szerző nélkül, amivel például új lemezt adhatott ki a … éve halott Joey Ramone, de ezek a próbálkozások kevésbé lesznek élők, mint mikor a fiú maga viszi tovább az apja tehetségé, a saját korában a saját maga módján! Ezért ajánlom mindenkinek a thenewno2-t, nemcsak George Harrison rajongóknak, sőt kifejezetten nem is nekik, hanem azoknak, akik szeretik az újdonságokat tartogató rockzenét.

Hozzászólás