recept

Ahogy az idő odakint egyre komorabbá válik, és már csak bentről van kedvünk szemlélni a lehulló leveleket, úgy kerülnek elő szinte észrevétlenül a meleg takarók, illóolajos párologtatók, mécsesek, hogy sült gesztenyét majszolva vagy forró csokit kortyolva készülhessünk a télre. A sütőtök, a sült alma vagy épp a körte mind az ősz elhagyhatatlan ízei, és a fellelhető számtalan ötletnek köszönhetően különleges variációkban is a tányérunkra kerülhetnek. A fahéjas alma chips is egy olyan finomság, amit ha magunk készítünk el, ráadásképp meghitt hangulatot teremthetünk otthonunkba azzal, ahogy a sülő alma és a fahéj illata megtölti az egész lakást. Kis ráfordítással a boltinál finomabb és személyre szabottabb végeredménnyel büszkélkedhetünk.

fahéjas alma chipsHozzávalók 1 adag chipshez:

  • 2-3 darab közepes méretű alma
  • 4 evőkanál méz
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. Az almákat megmossuk és vékony, néhány milliméteres szeletekre vágjuk a tetejétől a szára felé haladva. Ehhez használhatunk akár éles zöldségszeletelőt is, hogy minél vékonyabb legyen a végeredmény, de én a vastagabb szeleteket is szeretem, amik kicsit puhábbak maradnak.
  2. A bennmaradt magokat kipiszkáljuk, de a magházat hagyjuk meg.
  3. A mézet egy bögrében a mikrohullámú sütőbe tesszük és kb. 15 másodperc alatt megolvasztjuk. A méz nagyon gyorsan felmelegszik, ezért ügyeljünk arra, hogy ne maradjon benn sokáig és ne forrjon fel a méz!
  4. A felmelegített mézhez hozzákeverjük a fahéjat és a sütőpapírral befedett rácsra helyezett alma szeletek felső részét megkenjük a máz felével.
  5. 130 oC-os  sütőben az almák vastagságától függően kb. 20-30 percig sütjük (ha tehetjük, akkor légkeverésesen), majd megfordítva és ismét bekenve az almákat tovább sütjük szintén 20-30 percig, amíg a szeletek ki nem száradnak és a szélük fel nem pöndörödik.
  6. Hagyjuk kicsit hűlni és már fogyaszthatjuk is!

Tuning:

Habár az eredmény igazán fenséges, édes, ropogós és ragadós, aki még ennél is többre vágyik, az még dobhat az alma chipsen, ha karamellás cukorba vagy csokoládéba mártja a kész szeleteket. A méz még ízletesebb lesz, ha például egy kis kanál gesztenyemézet is adunk hozzá, de a fahéj helyett használhatunk más ízesítést is, pl. vanília aromát. Aki a mézet nem szereti, az használhat cukrot is.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s