recept

Vannak megunhatatlan, bármikor könnyen elkészíthető és mindig aktuális sütemények. Nálam ebben a műfajban az új sláger ez a magvakkal, aszalt gyümölcsökkel és csokidarabkákkal telis-tele rakott házi keksz. Számtalanszor elkészítettem már, és minden alkalommal osztatlan sikert aratott. Körül-belül ugyanolyan egyszerű elkészíteni, mint egy muffint, könnyű variálni az összetevőkön, és elkészíthető teljesen cukor nélkül és fehérlisztmentesen is. Egy bögre tejjel vagy teával szeretem enni leginkább. Remek vendégváró. A lent ismertetett fűszerezéssel már készítés közben karácsonyi hangulatot teremt, de lehet kísérletezni más fűszerekkel vagy arányokkal is. Szívesen veszek kommentben minden új változatot!

 zabpelyhes-keksz-recept

Hozzávalók (kb. 40-50 db kekszhez)

száraz összetevők:

  • 15 dkg zabpehely
  • 15 dkg búzaliszt (keverhetjük/helyettesíthetjük  bármilyen liszttel: teljes kiőrlésű/kókusz-/mandulaliszt…)
  • 15 dkg magvak és aszalt gyümölcsök vegyesen (szezámmag, napraforgó mag, darabolt dió, félbe tört tökmag, földimogyoró, mazsola, vörös áfonya és/vagy bármi egyéb, ami van otthon)
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek őrölt fahéj
  • 2 ek őrölt gyömbér
  • 1 kávés kanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

további összetevők:

  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 15-20 dkg méz (ki milyen édesen szereti)
  • 1 egész tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 tábla étcsokoládé kis kockákra vágva

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat.
  2. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, tojást, mézet, citromhéjat, és elkeverjük. Végül beleszórjuk a csokoládédarabokat (eddigre a vaj már biztosan kihűlt annyira, hogy nem fogja megolvasztani).
  3. 30 percre hidegre tesszük a masszát. Ezután a tésztából diónyi darabokat szaggatunk, és kézzel kis golyókká gyúrjuk őket. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy megnedvesített kanállal korongokká lapítjuk őket.
  4. Ha sietünk, és bevállalósak vagyunk, az előző lépést egészében átugorhatjuk, és a lágyabb masszából kézzel formálhatunk a sütőpapíron hasonló méretű és vastagságú, csak kicsit szabálytalanabb alakú kekszeket (ragadós).
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, kb. 12 percig (akkor van kész, amikor a széle épp pirulni kezd). Amíg kihűl, ne fedjük le semmivel, hidegen viszont már zárjuk dobozba, hogy ropogós maradjon!

 

csokis-magvas-zabpelyhes-keksz

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s