recept

Ősz nem telhet el sütőtök nélkül. Az internetnek hála évről évre egyre izgalmasabb és izgalmasabb sütőtökös receptekre bukkanhatunk, hogy akkor se legyünk bajban, ha esetleg megmaradna egy-két szelet a sült finomságból, vagy ha valami különlegesre vágynánk. Stahl Judit receptje nálunk már klasszikus, aminek eddig még azok sem tudtak ellenállni, akik kijelentették, utálják a sütőtököt! Szóval semmi esetre sem szabad kihagyni, istenien finom és egyszerű! Az eredetihez képest csak egy picit változtattunk azzal, hogy friss sütőtököt használunk.

sütőtökös muffin

sütőtökös muffin

HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • ½ kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi só
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • ½ kávéskanál őrölt gyömbér
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál méz
  • kb 20 dkg sült sütőtök
  • 1-2 evőkanál tejszín

 A mázhoz:

  • 2 evőkanál narancslé + reszelt narancshéj /narancs híján használhatunk aromát is, a sütőtökhöz mennyeien passzol a narancs íze, de ha az nincs, mással is próbálkozhatunk, el nem ronthatjuk, ha például citromlevet vagy fehér rumot használunk/
  • porcukor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, a gyömbért, és félre tesszük, amíg a robotgéppel eldolgozzuk a vajjal a kétféle cukrot, aztán hozzáadjuk az imént elkészített keveréket. Ezután mehet bele a tojás és a tojássárgája, valamint a méz, és végül a sütőtök, amit korábban néhány kanál tejszínnel krémes állagúra turmixoltunk.
  2. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, amíg a tésztát szétosztjuk a sütőformában. Én szeretem, ha inkább több kisebb muffin lesz, hátha akkor tovább tart, így nekem 16 muffinra is elegendő ez a mennyiség, de hivatalosan 12 pofás darab készíthető kb. 20-25 percnyi sütéssel.
  3. Ha kihűltek, narancsos mázat készítünk rá, hogy tökéletes legyen az ízélmény. Ehhez porcukorra és 2 evőkanál narancslére lesz szükségünk, amibe tehetünk reszelt narancshéjat is, hogy még ízletesebb legyen. Ha épp nincs kéznél narancs, akkor használhatunk aromát, például úgy, hogy citromlébe csepegtetjük, és azzal keverjük el a porcukrot. Lehet mondani, hogy ehhez kb 20-25dkg porcukor kell, de a legjobb érzésre csinálni: a máz akkor jó, amikor már sűrű krémes állagú, de még éppen lassacskán lefolyik a kanálról, így biztos a muffinok csúcsán marad. Ha ezzel megvagyunk, kész is az igazi őszi sütőtökös finomság!

Az eredeti receptet itt találhatjátok meg:

http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Sutotokos_muffin

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s